#22 Hvordan bør du planlegge markedsføringen din i 2021?

#22 Hvordan bør du planlegge markedsføringen din i 2021?

Digitale markedsførere bør vite om trender innen markedsføring og hvordan en bør prioritere mulighetene for å generere mest mulig engasjement ovenfor målgruppen sin. I dag er det hundrevis av plattformer en kan benytte seg av i markedsføringen sin. Mange bedrifter ønsker å være synlig på alle eller mange av disse plattformene, men lønner det seg egentlig?

Fjoråret ble både annerledes og utfordrende for svært mange av oss, også for markedsførere og bedrifter. Ingen forutså hva som skjedde eller hva fremtiden bringer. Markedsførere måtte omstille seg for å kunne nå ut til kundene sine, for å opprettholde salget mens butikkene var stengt. For bedrifter har fokuset på målrettet markedsføring gjennom digitale plattformer økt betraktelig, da statistikk viser at pandemien har resultert i drastisk økning av digital bruk (Mediebruket.no u.å). Den totale kundereisen har derfor blitt viktigere og innholdsproduksjon gjennom digitale kanaler er essensielt for å generere den trafikken og de kjøpene bedriften ønsker.

I fremtiden vil trolig netthandelen fortsette å øke og av den grunn vil det være essensielt at markedsføringen er rettet mot målgruppen og de plattformene dem befinner seg på. I dette innlegget skal jeg liste opp de plattformene jeg ser på som nyttige i tiden vi befinner oss i, basert på statistikk og andre relevante artikler.

Social media: bilde hentet fra freepik.com
  1. Instagram
    Instagram er en gratis foto-delingstjeneste og sosialt nettverk, eid av Facebook og lansert den 6. oktober. 2010. Tjenesten er til for å ta bilder og videoer, legge til enkle effekter, deretter dele med andre brukere i ditt sosiale nettverk. Per 2020 hadde tjenesten i overkant av 1 milliard bruker-profiler verden over (Wikipedia, 2021). I følge statistikk fra Ipsos hadde Instagram i 2020 omtrent 2,5 millioner registrerte Instagram-profiler i Norge.
Skjermdump: Ipsos SoMe-tracker Q4’20

Som nevnt er det viktig å rette markedsføringen mot målgruppen sin for å generere mest mulig engasjement. Instagram ses på som plattformen der du når frem visuelt, da det er mye du kan gjøre med bilde- og videodeling og kun kreativiteten setter grenser. Snapchat så vel som Facebook står høyt oppe i “sosiale plattformer hierarkiet”, ikke bare er Snapchat og Instagram omtrent like store men flest i alderen 18-29 år befinner seg her, med hovedvekt på kvinner – som også ofte fanges av det visuelle (Pernell, Sindre. 2021).

I Norge brukes plattformen daglig av 36% av de norske brukerne og funksjonsmessig kan Instagram ses på som en hybrid mellom Facebook og Snapchat da video, bilder og lyd ser ut å fungere best med denne kanalen. Spesielt dersom virksomheten din selger visuelt appellerende produkter i form av klær, mat, destinasjoner, interiør og så videre (Pernell, Sindre. 2021).

Fordeler med Instagram
Sosiale medier er viktige plattformer innenfor markedsføring som også legger grunnlaget for å kunne drive målrettet markedsføring. For små og nyoppstartede bedrifter kan Instagram være en fin plattform å benytte, da bedriften også får fremmet sitt visuelle utrykk gjennom merkevaren og produktene sine. Her er noen gode grunner til å benytte seg av Instagram:

  • Applikasjonen er gratis å bruke både for bedrifter og privatpersoner.
  • Instagram-kontoen du lager blir både en inspirasjon- og informasjonskanal for dine kunder.
  • Du får muligheten til å vise frem bedriftens personlighet, eksempelvis via “behind the scenes” klipp fra hverdagen som: innpakking, salg, produkter og nyheter.
  • Med god innholdsproduksjon kan du dessuten differensiere deg fra andre aktører i samme bransje.
  • Du kan bruke #hashtags og geo-tags for å synliggjøre merkevaren din tydeligere.
  • For økt aktivitet kan du oppdatere med jevnlige Instagram-historier som ligger ute i 24 timer, senere kan disse legges som høydepunkt i toppen av profilen din. Et tips er å kategorisere disse etter produkter, eks: sko, sommer-kjole og lignende.
  • Applikasjonen gjør det dessuten lett for deg å kommunisere med dine følgere og kunder da du kan besvare spørsmål og andre henvendelser raskt.
TikTok logo: Freepix.com

2. TikTok
TikTok er en nykommer blant sosiale medier og kan anses som applikasjonen der du når de yngste. Innholdet på TikTok består ofte av korte videoer som også er trendbasert, alt i fra life-hacks, til mattips. Det er også en plattform hvor små-bedrifter har begynt å markedsføre seg. I følge Ipsos bruker 8% av Norges befolkning over 18 TikTok på daglig basis (Ipsos, 2020). Dersom man tar høyde for de under 18 år utgjør brukerne på daglig basis hele 65% i Norge (Medietilsynet, 2020).

“Dersom du klarer å fremstå visuell og underholdende, eller har produkter som gjør det, og har en ung målgruppe, kan TikTok være plattformen for deg” (Pernell, 2021). Bare i august 2020 hadde TikTok over 63,3 millioner nedlastninger. Husk likevel at markedsføring rettet mot barn er ulovlig i Norge i følge markedsføringsloven §20. Derfor må fokuset være inspirasjon og ikke kjøp.

Hvorfor bruke TikTok?
Antallet brukere på TikTok er imponerende i seg selv. I tillegg til antallet brukere på applikasjonen er dette den sosiale mediekanalen med høyest engasjement, basert på Influencer Marketing Hub´s undersøkelser. De siste årene har video vært i vinden og bruken av visuelle elementer i markedsføringen har blitt svært populært. YouTube har hatt stor vekst de siste årene, Instagram og Facebook har også lagt tilrette for opplasting av videoinnhold. Denne trenden matcher altså veldig godt men appen alle snakker om – TikTok.

Dersom du vurderer å ta i bruk TikTok må du som nevnt tenke på målgruppen din – i dette tilfellet de unge. På TikTok har du muligheten til å lage både organisk og betalt innhold. Selv om annonser kan være nyttige, ønsker brukerne her autentisk innhold, da applikasjonen også ses på som en underholdningskanal. Lager du dermed godt innhold som egner seg for denne kanalen kan TikTok fungere som et effektivt ledd i din merkevarebygging (Storehaug. u.å).

TikTok sier det dessuten best selv på sin side for bedrifter: “Don’t make ads. Make TikToks. Make a new trend. Make it interesting. Make connection.” 

Annonser på TikTok
I begynnelsen kan det være mest effektivt å betale for annonser for å generere engasjement, men det er også viktig å lage og dele organisk innhold. På den måten gir du potensielle kunder mer verdi dersom de klikker inn på profilen din etter å ha blitt inspirert av noe du har delt – noe som også styrker din merkevare.

Å lage annonser på TikTok er ikke noe vanskeligere enn å lage annonser på andre kanaler, men annonseformat kan være noe nytt for deg. Ved din første annonse kan det være enklest å bruke en annonsemal, da kravene for filen kan variere. Budskapet dit bør formidles så raskt som mulig da målgruppen scroller gjennom tusenvis av videoer, helst på under 15 sekunder. Det er viktig å fange målgruppen oppmerksomhet før de scroller videre.

3. Epost-markedsføring
Gjennom dette semesteret har samtlige forelesere snakket varmt om e-postmarkedsøring som et effektivt virkemiddel i markedsføringen. Trendene innen markedsføring for 2021 peker også i denne retningen, da fler bedrifter benytter seg av dette. Da vi satt opp nettbutikk for musikkartisten El Papi, testet vi ut e-postmarkedsføring via Mailchimp.

E-postmarkedsføring er som navnet sier, epost med tilbud, annonser eller informasjon knyttet opp mot mål og KPIer for bedriften. For å lykkes er både timing og innhold svært essensielt. Er disse faktorene på plass kan e-postmarkedsføring være svært effektivt – også fordi kostnadene er begrenset. Med e-postmarkedsføring “eier” du hele ditt publikum uten mellomledd som andre sosiale plattformer. Dessuten bruker 93% av nordmenn over 16 år e-post og 76% synes e-postene de mottar med salgstilbud er relevante (Steinlein, 2020).

Markedsførere har også en stor mulighet for å tilby sine kunder mer personaliserte innhold, som også øker sjansen for kjøp. Kundene føler ofte det er mer personlig å få en mail med tilpasset tilbud enn å scrolle gjennom annonser og innhold på sosiale plattformer som “alle” kan se. På den måten føler kunden at bedriften snakker til vedkommende.

Kilder:
Ipsos.no. 2021. Ipsos SoMe-tracker Q4’20. Hentet 21.05.21 fra:
https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q420
Mediebruket.no. u.å. 4 digitale trender du bør kjenne til i 2021. Hentet 21.05.21 fra: https://www.mediebruket.no/2020/12/4-digitale-trender-du-bor-kjenne-til-i-2021/
Medietilsynet.no. u.å. Barn og medier 2020. Hentet 21.05.21 fra: https://www.medietilsynet.no/globalassets/publikasjoner/barn-og-medier-undersokelser/2020/201015-barn-og-medier-2020-hovedrapport-med-engelsk-summary.pdf
Steinlein, Anders. 2020. Mailmojo.no. 42 fakta om e-psotmarkedsføring alle bedriftseiere burde vite. Hentet 21.05.21 fra: https://mailmojo.no/blogg/nyhetsbrev/fakta-om-e-postmarkedsforing/
Storehaug Sollid, Jan. u.å. Tenkdigitalt.no. Hvordan bruke TikTok til markedsføring. Hentet 21.05.21 fra: https://tenkdigitalt.no/blog/tiktok/
Pernell, Sindre. 2021. Markedssjefene.no. Innholdsspredning og kanalstrategi i 2021. Hentet 21.05.21 fra: https://www.markedssjefene.no/blogg/innholdsspredning-og-kanalstrategi-i-2021/
Wikipedia. 2021. Instagram. Hentet 21.05.21 fra: https://no.wikipedia.org/wiki/Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *