#8 Videoblogg: Blokk-kjeder og kryptovaluta, hvordan fungerer det?

#8 Videoblogg: Blokk-kjeder og kryptovaluta, hvordan fungerer det?

Hei, denne gangen er temaet blokk-kjeder og kryptovaluta – to veldig spennende fenomener. Denne gangen har jeg virkelig gått ut av komfortsonen min og laget en videoblogg, det har jeg ikke gjort tidligere. Jeg ble inspirert av medstudent Thea til å gjøre det samme, håper du liker den!

Kort oppsummering:
I følge snl er blokkjede en desentralisert og distribuert digital “regnskapsbok”. Blokk-kjeden gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner, da blokk-kjedene lagrer data i blokker – linket til hverandre ved bruk av kryptografi. Det vi best kjenner til er bitcoins og andre kryptovaluta.

Blokk-kjeder er dessuten resistente mot endringer i data som allerede er lagret i regnskapsboken, fordi data som allerede er lagret, ikke kan endres uten å endre alle data som er lagret i etterkant. Dette er altså svært vanskelig å gjennomføre i praksis, og gjør blokk-kjeder spesielt godt egnet i situasjoner hvor det er manglende tillit til de som administrerer data

Blokkkjedeteknologi: Screenshot fra ig.com

Kryptovaluta er en virtuell valuta fungerende uavhengig av en tredjepart, som bank eller regjering. Likevel kan man utveksle eller spekulere i valutaen, bitcoin er som nevnt den mest kjente. Blokkene er som nevnt linket sammen av kryptografi, en kompleks form for matematikk og datavitenskap. Et forsøk på å endre data vil forstyrre krytografiske koblinger mellom blokkene, og kan dermed identifiseres som bedrageri av datamaskiner i nettverket.

Kjøp av kryptovaluta
CFD-trading med kryptovaluta gjør at du kan spekulere på prisendringer i kryptovaluta uten eierskap til underliggende mynter. Kjøp av kryptovaluta skjer via en børs, og du kjøper selve myntene. Det vil si at du må opprette en børskonto. Deretter sette inn den fulle verdien av aktivumet for å åpne en posisjon, lagre kryptovalutaen til du er klar for å selge.

Børsen her har en bratt læringskurve, da det er en teknologi det kreves å bli godt kjent med, samt forstå dataene. Mange børser har begrensninger på hvor mye du kan sette inn i kryptovaluta, men s andre kan være svære dyre og vedlikeholde.

Konklusjon
Jeg tror blokk-kjeder og kryptovaluta er en teknologi vanskelig å forstå, men ment for å bli. Som jeg nevnte i videoen hadde ikke mange hørt om dette før Lørenskog-saken i 2018, over 2 år senere er fenomenet mer kjent. Jeg synes det kan være en skummel teknologi med tanke på kriminalitet, likevel blir det spennende å se på utviklingen.

-Marianne

Kilder:
Ig.com/krytovaluta
Lie, Ken Siva; Øverby, Harald: blokkjede i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 28. januar 2021 fra https://snl.no/blokkjede
Youtube/Simply explained
Wikipedia/Kryptovaluta8 thoughts on “#8 Videoblogg: Blokk-kjeder og kryptovaluta, hvordan fungerer det?

 1. Utrolig kult at du har laget vlog, Marianne, jeg er imponert! Håper du lager flere!
  Du forklarer på en god strukturert måte, du kobler temaet opp mot en aktuell sak i media, og du har egne tanker om betydningen av det. Jeg liker også at du har oppsummert med tekst, da er du sikret at budskapet kommer gjennom. Konklusjonen kunne vært noe mer juicy; for eksempel med fokus på hva dette har å si for meg personlig og de andre som leser dette.

 2. Imponerende og gøy at du har laget vblog om blokkjede og kryptovaluta, Marianne! Godt teknisk forklart og håper det blir en snarlig oppfølgings-vblog. For emnet koker på YouTube, Reddit og Twitter om dagen! Dette er din tid, din teknologi – og vi boomers og tradisjonelle medier i Norge skjønner ikke hva som skjer. Elon Musk tagget Bitcoin på Twitter-kontoen sin i dag og markedet koker. WallStreetBets hyper Dogecoin mellom slagene om GameStop og AMC i revolusjonskrigen mot Wallstreet og er førstesidenyheter i USA. PayPal, Square, Microstrategy og andre store selskaper er på vei inn og Bitcoin-prisen har flerdoblet seg på kort tid. Bitcoin er gull versjon 2 og er på vei til å bli verdens største sosiale medie for penger. Hva tenker du det innebærer om vi får et sosialt medie for deling av verdier ved siden av Facebook, Twitter, Reddit osv? Det hadde det vært spennende å høre mer om fra noen som driver med digital markedsføring.

 3. Hei Bjørn, tusen takk for fin tilbakemelding! Veldig stas å få en sånn kommentar fra en i bransjen. Det har vært spennende å se på aksjemarkedet de siste dagene. Blir også spennende å se hvordan bitcoins utvikler seg i forhold til sosiale medier. 🙂

 4. Heisann Marianne 🙂

  Så gøy at du har laget video!! 😀
  Jeg synes du er kjempe flink, og ikke minst tøff! Jeg synes også du forklarer konseptet på en veldig fin måte, og reflekterer godt over utviklingen.

  Fortsett med dette, skikkelig kult!
  Du er veldig flink 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *